Gartner: scherpe daling Windows Mobile

gartner.gif

Gartner heeft weer de kwartaalcijfers van de wereldwijde telefoonverkopen gepubliceerd, en daarin valt de enorme daling van het aantal smartphones met Windows op. Werden er in het tweede kwartaal van 2015 nog 8,2 miljoen Windows telefoons verkocht, dit jaar waren dat er in hetzelfde kwartaal minder dan 2 miljoen. Het marktaandeel viel daarmee van 2,5 procent naar 0,6 procent. De daling volgt op het besluit van Microsoft om zich te richten op de zakelijke markt. Maar Microsoft is vastbesloten om de telefoons niet op te geven. Verdere details uit de cijfers van Gartner: 

  • De markt van smartphones groeide met 4,3 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar.
  • In de top-tien wisten maar vijf fabrikanten groei te realiseren, en daarvan komen er vier uit China (Huawei, Oppo, Xiaomi en BBK Communication Equipment). De vijfde is Samsung.
  • Apple is al een tijdje marktaandeel aan het verliezen en de verkopen van de iPhone liepen opnieuw terug, nu met 7,7 procent. De verkopen daalden in Noord-Amerika en in West-Europa, maar de grootste daling van maar liefst 26 procent werd in China / AziĆ« geboekt.
  • Bij de besturingssystemen wist Android te groeien naar een marktaandeel van 86 procent, ten koste van iOS.